"Laboratorium zmysłów" to propozycja naczyń pozwalających na ujarzmienie zapachów połączonych ze zmysłem wzroku, zamknięcie i skierowanie naszych oczu na ruchy i uszu na dźwięki jakie możemy ujarzmić w procesie przygotowywania posiłków. Inspiracją była ceremonia herbaty, skupiająca wszystkie zmysły biorące udział w tym procesie. Głównym elementem moich poszukiwań było wyeliminowanie ognia i przedłużenie procesu tworzenia posiłku by sam użytkownik mógł wziąć w nim udział, jednak tylko z perspektywy obserwatora - zmysły były by wtedy pobudzone i oczekiwanie na konsumpcję zakończy się większą przyjemnością.
Smak jest zdecydowanie na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o jedzenie, jednak operując innymi zmysłami jesteśmy w stanie wzmocnić nasze doznania, pobudzić zmysły, które w codziennej rutynie jedzenia są uśpione. W projekcie nadana jest kolejność doznań - na początku obserwujemy jak dymi para wodna wiruje w szklanych kopułach, deser jest tłem powoli topnieje i zmienia swój stan skupienia, nasz wzrok jest skierowany do wnętrz kopuł. Powoli zaczynamy słyszeć dźwięki, które towarzyszą procesom zachodzącym w środku, małe stróżki nasiąknięte zapachami uwalniają się przez kominy. Czas oczekiwania upływa nam w zanurzeniu się całym sobą w obserwacji, będziemy odsłaniać po kolei i w końcu poczujemy smak. Na szkle osiadł delikatny zapach, to pierwszy krok - otworzyć i zanurzyć się w zapachu, który był tam zamknięty.
Projekt składa się z granitowego talerza, na którym są trzy różnej wielkości otwory wypełnione osobno wkładanymi podstawkami z wyfrezowanymi strukturami. Wszystkie elementy są z granitu co pozwala na nagrzewanie tylko płytek uzupełniających, a duża forma jest ich łącznikiem. Trzy miejsca symbolizują 3 różne procesy, które zostały wybrane do prezentacji - smażenie, wędzenie i topnienie. Każdy z nich charakteryzuje inna szklana kopuła, która nakrywa dania. Wykonane ze szkła borowo-krzemowego, które jest wykorzystywane do tworzenia szkieł laboratoryjnych - ich wielkości i kształty są dostosowane do procesów zachodzących podczas użytkowania aby podkreślić dania. Materiał ten pozwala na używanie kopuł w wysokich temperaturach, jest również szczególnie odporny na gwałtowne zmiany temperatur.
"Labolatorium Zmysłów'' to projekt mający na celu przypomnienie nam o ważnych momentach w życiu. Czasami warto zwolnic i celebrować chwilę z naszymi bliskimi, zanurzyć się w rytualne wydobycia aromatów i wzmocnić nasze doświadczenia zmysłowe.
Gratulujemy Pani Magdalenie Cieślak wspaniałego pomysłu i realizacji.
Cieszymy się, że GRANEX mógł wziąć udział w tym przedsięwzięciu.
Więcej Na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=yPnh2fjlrHc